Image

Živjeti unutar financijskih mogućnosti

Image

Živjeti unutar financijskih mogućnosti

Kreditne kartice, dopušteno prekoračenje po tekućem računu, razni krediti su znak da živimo iznad svojih mogućnosti. To znači da trošimo novac kojeg nemamo, a to je tuđi novac i novac od banke. Možda niste na to tako gledali, ali većina nas živi i troši novac koji nismo zaradili. Na taj način stavljamo se u dugove, živimo od plaće do plaće, a svaki mjesec zapravo samo otplaćujemo dugove koji se opet kroz mjesec nakupe.

Upravljanje novcem

Potrebno je znati par stvari o novcu kako bismo mogli njime i upravljati. Najčešće se novac samo troši, ne znamo na što smo ga potrošili, koliko smo potrošili, a na kraju svakoga mjeseca zbrajamo zadnje kune. Upravljamo novcem svaki dan, a pitanje je upravljamo li dobro ili loše njime. Sve se može naučiti pa tako i dobro upravljati svojim financijama.

U svakom trenutku treba imati uvid u financijsko stanje. Danas je vrlo lako provjeriti stanje gdje se god nalazili. Internet bankarstvo, bankarstvo na mobitelu, bankomati daju nam mogućnost provjere stanja na tekućem računu. Ukoliko nemate internet bankarstvo ili mobilno bankarstvo svakako ga nabavite.

Ukoliko dogovorite s bankom bankarstvo na mobitelu ili na internetu dobivate token s kojim se prijavljujete kada želite provjeriti stanje računa, ali i platiti neke račune i obaviti neke transakcije. Ova mogućnost uvelike pomaže ako želimo redovito pratiti financijsko stanje i upravljati svojim novcem.

Planiranje troškova

Svaki trošak trebao bi biti isplaniran. Svaka kupovina, kava s prijateljima, izlazak, pokloni, gablec na poslu, pa i iznenadni troškovi. Naravno, nikada ne znate kada će nešto iskrsnuti ali zato tu postoji štednja za takve slučajeve. Ako ne želite planirati određeni budžet za neke situacije i neke troškove tada nećete znati koliko trošite, a financijsko stanje će vam se jako brzo mijenjati da ni nećete primijetiti koliko trošite. Uvijek možete isplanirati tjedni budžet koji će biti za hranu, gablec, druženja, te na taj način možete imati kontrolu nad financijama.

Trošenje koliko i zarada

Kada biste trošili samo koliko zarađuju tada ne bi bilo kartica, dugova, kredita, ali ne bi bilo niti stambenih kredita, kredita za auto i slično. Neki krediti nam naravno pomažu imati neke stvari koje inače ne bismo mogli kupiti da koristimo samo svoju plaću. Za trošenje samo onoga što zaradimo smatra se da se ne prelazi u minuse, nepotrebn dugove pa i da se riješe sve kreditne kartice. Kada bi nam ostalo za plaćati samo kredit za stan ili auto, tada ne bismo imali dodatne dugove kao rata za kreditnu karticu, rata za auto, rata za minus već bismo taj novac mogli staviti na štednju ili skupljati za nešto što nam je potrebno ili što želimo. Plan potrošnje lao se može napraviti, a u tom planu treba biti i plan otplate dugova. Samo na taj način možemo početi primjenjivati metodu potrošnja koliko i zarada.

Živjeti unutar financijskih mogućnosti - manji prihodi

Naravno da će svatko reći da je lako rasporediti novac ako imamo veću plaću. Naravno da je lakše, ali može se i s manjom plaćom. Danas jako puno toga kupujemo što nam uopće ne treba. Neke stvari nikada nismo iskoristili, neke smo bacili jer su stajali predugo, odjeću smo poklonili jer ju nismo nosili a kupili smo drugu i slično. Kada bismo zbrojili iznos od svih tih kupljenih stvari koje nam na kraju nisu ničemu poslužili dobili bismo popriličan iznos. Pokušajte samo prikupiti neke stvari u svom kućanstvu koje ne koristite a koje ste kupili. nakon toga zbrojite koliko vas je to ukupno koštalo. Upravo tada ćete shvatiti da ste potrošili dosta novca koji vam je nedostajao na kraju mjeseca, s kojim ste, možda, mogli otputovati negdje, staviti novac na štednju i slično. Kada se radi o žrtvovanju kako bismo uštedili za nešto, zapravo se uopće ne radi i žrtvovanju već sami sebi dopuštamo da ne pokleknemo pred malim iskušenjima trošenja što nam uopće ne treba.

Uskraćivanje ili žrtvovanje ne mora nužno značiti nešto loše za vas. Na taj način možete vidjeti koji troškovi su vam zapravo bili nepotrebni, na što ste previše trošili, gdje ste mogli bolje potrošiti taj novac, te ćete doći do zaključka da ste samo sebi uskraćivali pravo na više novaca tokom mjeseca. Često ne vidimo koliko zapravo trošimo, a koliko bismo trebali ili mogli trošiti, da više ne obraćamo pažnju na troškove. Upravo tada nailazimo na probleme i dugove. Želimo li živjeti unutar financijskih mogućnosti i sa malim prihodima to svakako možemo. Plan potrošnje često se spominje, ali nije bez razloga. Vođenje financija i planiranom potrošnjom možemo puno toga napraviti s malo novca. Postavite prioritete i ciljeve i tada ćete vidjeti što sve možete.