Image

Što djeca po godinama trebaju znati o novcu

Image

Što djeca po godinama trebaju znati o novcu

Kada je riječ o djeci sa svime treba biti oprezan pa tako i sa novcima. Iako djeca ne razumiju sam pojam novca ipak ih treba podučavati čemu novac služi i kako se njime koristiti. Važno je da djeca znaju da novac postoji, dajte im da kupuju s vama, neka plate igračku ili neki slatkiš. Što god radili s djecom oko novca oni uče od vas i upravo zbog toga treba imati dozu opreza.

U samom početku treba djeci govoriti o novcu kada idete u kupovinu, da stavljate namirnice u košaru, a potom odlazite platiti novcima i nakon toga smijete nositi namirnice kući. Djetetu će to u početku biti komplicirano, ali s vremenom će to shvatiti. Pričajte djeci da se za novac treba raditi, da zato imate posao i plaću, tj. novce. Također, neka djeca nauče da neće svaki puta kada idete u dućan nešto dobiti, tj. kupiti, radi li se o igračkama ili slatkišima. Neka novac ne povezuju samo s materijalnim, neka nauče darovati, štedjeti, pomoći nekome.

Djeca od 5 godina

Za djecu od 5 godina vrijeme je za prvu kasicu prasicu. Recite djetetu da sav novac koji dobije može stavljati u kasicu prasicu i tako si uštedjeti za nešto što si želi, a to može biti neka igračka, slatkiši ili bilo što drugo. Kada dijete skupi dovoljno novca zajedno s njime prebrojite novac i krenite u kupovinu onoga za što je dijete skupljalo. Također možete tu i tamo dati djetetu kovanice iz svog novčanika kako bi dodatno nešto uštedilo. Kada dijete ode u dućan i potroši novac tada će vidjeti poveznicu između novca i stvari koje kupi.

Ono što još djeca trebaju naučiti je da novac treba zaraditi, da se ne može uvijek kupiti sve što se poželi, da je novac potreban kako bismo kupili stvari koje su nam potrebne poput hrane, da novac treba štedjeti, a ne samo trošiti.

Djeca od 6 do 10 godina

Sada su neka djeca već počela i zbrajati u dobi od 6 godina. Neka će možda tek početi u školi, ali djeca do 11 godina već bi itekako trebala dosta znati o novcu. Ovo je sada vrijeme kada treba djetetu pokazati kako se koristi novcem. Točnije, zbrajanjem i oduzimanjem bi mu se trebalo pokazati koliko nešto košta, koju novčanicu treba dati i koliko mu prodavačica treba vratiti. Također, treba mu se objasniti i kako funkcioniraju kartice. Naravno, nećete djetetu dati da se koristi karticom, ali mu treba objasniti da kartica služi z plaćanje te da se taj novac skida s vašega računa i da kartica nije neograničena.

Neka vaše dijete nauči računati, zbrajati i oduzimati novac. Nikako nemojte zaboraviti i dalje učiti dijete o odgovornosti prema novcu, kako je važno štedjeti, te kako novac služi za osnovne stvari, a tek onda za druge željene stvari. Džeparac je svakako poželjan, ali tek od 10 godina na dalje. Sami ćete odrediti koliki će džeparac biti i kako ćete ga davati djetetu, tjedno ili mjesečno. Ono što je bitno vama u vezi novca naučite i svoje dijete.

Djeca od 11 do 13 godina

Umjereno trošenje je ono što sada vaše dijete treba naučiti. Tu pripadaju i impulzivne kupnje te kupnje nečega što vam uopće ne treba. Razgovarajte s djetetom o kupnji nečega što mu ne treba ili što mu kasnije neće više biti zanimljivo, ali mu i dopustite da pogriješi u kupnji ako silno želi nešto kupiti. kasnije ćete s njim razgovarati o posljedicama kupnje koja mu kasnije neće biti potrebna. Bitno da djeci ne dajete osjećaj krivnje kada pogriješi u kupnji već da porazgovarate s njim kako bi lakše shvatilo koje su posljedice loše kupnje.

Djeca od 11 do 13 godina sada mogu znati kako se koristiti kreditnim karticama ali i kako biti oprezni kada ih koriste. Važno je da znaju da se na kreditnim karticama gomilaju kamate i da kasnije možete biti u velikim dugovima ukoliko se puno potroši, dalje im trebate objasniti o rizicima upisivanja broja kartice na internetu te koje mogu biti posljedice. Djetetu neka ostane džeparac, štednja, a ako želi nešto više od onoga što ima, dajte mu do znanja da ćete mu pomoći ako i on uštedi prema dogovoru i drži se nekih vaših pravila.

Djeca od 14 do 18 godina

Sada su tu već uključeni neki ozbiljniji razgovori o novcu, a tu pripadaju i porezi, krediti, te financijsko stanje obitelji. Objasnite svom djetetu što je kredit, rate kredita te kolika je visina rate mjesečno. Također spomenite i svoje plaće, mjesečne troškove poput režija, otplaćivanja nekih kartica, dugova, a naravno tu su i troškovi hrane, odjeće i potrepština. Uključite dijete u planiranje kupnje namirnica, namještaja, raznih potrepština. Također, uključite dijete u planiranje ljetovanja, izleta i slično. neka bude uključeno što više u financijska planiranja kako bi što više naučilo o novcu i financijama.

Tu možete djetetu objasniti što je porez, zašto ga plaćamo, o osiguranjima, te zašto se dižu krediti. Odgovarajte na pitanja ako vam dijete postavi koje, to je dobar znak da se zanima za to što mu pričate. Pokušajte se ne uplitati previše u djetetovo trošenje vlastitog džeparca, naravno sve ovisi o kakvoj je situaciji riječ. Postoje i neki poslovi koje tinejdžeri mogu raditi tijekom ljetnih mjeseci, neka nauče zaraditi svoj novac, tako će naučiti što znači raditi i primati plaću, a vjerojatno će i više cijeniti zarađen novac.

Dajte djetetu do znanja da ćete mu uvijek pomoći oko novaca, ali da samo treba naučiti paziti na svoje novce. Ono što sami primjenjujete svaki dan, mjesec, tako naučite i svoje dijete od malih nogu. Danas dosta mladih ne zna upravljati novcem zbog manjka informacija upravo od svojih roditelja. Ako ih roditelji uče, tada će i roditeljima i djeci biti lakše raspolagati svojim financijama.