Image

Ovrha - blokada, prigovor, deblokiranje računa

Image

Ovrha - blokada, prigovor, deblokiranje računa

Što je ovrha?

Ukoliko niste podmirili svoja dugovanja prema određenoj firmi tada na vaš račun može doći ovrha. To znači, da vam je onemogućen pristup računu, tj. novcu dok se ne podmiri vaš dug u cijelosti. Postupak ovrhe pokreće ovrhovoditelj, tj. firma kojoj ste dužni novac. Putem Fine firma traži ovrhu kako bi prisilno naplatila svoj dug od vas. Sve dok se dug ne naplati do kraja Fina neće skidati ovrhu s računa.

Kako provjeriti ovrhu?

Došli ste na bankomat i niste mogli skinuti novce. Može biti da nemate dovoljno sredstava na računu, ali i da je vaš račun pod ovrhom. Moguće da ste zaboravili platiti neki račun pa je sada firma kojoj ste dužni ovršila vaš račun kako bi naplatila taj dug. Želite li se uvjeriti radi li se o ovrsi, tada to možete provjeriti u poslovnicama Fine.

Slobodno se možete uputiti u najbližu poslovnicu Fine i tamo provjeriti o čemu se točno radi, a možete provjeriti ovrhu i putem SMS poruke. Na web stranicama Fine nađite broj na koji možete poslati poruku. U poruci je potrebno samo navesti OIB, a možete provjeriti ovrhu na svom računu ili za neki poslovni subjekt. U bilo koje doba dana Fina će vam vratiti povratnu poruku sa informacijama o ovrsi.

Prigovor na ovrhu

Kada vam ovrhovoditelj ovrši račun a niste u mogućnosti platiti tada se taj postupak rješava sudskim putem ili putem javnog bilježnika. Riješenje koje se izdaje po završetku postupka stiže na vašu kućnu adresu, a vi imate pravo na prigovor. Ukoliko je sud donio riješenje, tada se prigovor podnosi sudu. Ukoliko se pak radi o javnom bilježniku tada se prigovor podnosi javnom bilježniku koji je donio riješenje. Pravo na prigovor ovršenik bi trebao iskoristiti u roku 8 dana.

Postupak ovrhe

Ako niste platili neke račune, tada na vašu kućnu adresu osim novih računa može doći i obavijest o ovrsi. Ubrzo nakon toga slijedi blokada vašega računa što nikako nije ugodna situacija za vas. Ovrhovoditelj, firma kojoj ste dužni, preko Fine će staviti ovrhu na vaš račun. Sve dok račun, tj. dug ne bude otplaćen ovrha će stajati na računu. Sva novčana sredstva koja imate na računu će se uplaćivati ovrhovoditelju dok se dug ne otplati. Ako ste u mogućnosti, dug možete odmah vratiti u cijelosti kako biste skinuli ovrhu s vašega računu. Postoji mogućnost i otvaranja zaštićenog računa jer je dio plaće izuzet od ovrhe kao npr dječji doplatak, invalidnina i slično.

Što sve može biti predmetom ovrhe

Sve nekretnine i pokretnine, plaća, udio u trgovačkim društvima, dionice, novac na računima. Ovrhovoditelj može zatražiti jedan ili više predmeta ovrhe i to sve dok se ne u cijelosti ne isplati dug.

Izuzetak ovrhe

Postoji izuzetak ovrhe, dio imovine i plaće nad kojima se ne može provesti ovrha. Tako tu ne ulazi invalidsko osiguranje, dječji doplatak, primanja zbog nezaposlenosti, socijalna pomoć. Ne može se plijeniti do ⅔ visine ovršenikove plaće jer je zakonom propisano koliko treba ovršeniku ostati novaca za život. Također se ne mogu ovršiti stvari koje su nužne za život ovršeniku i osobama koje on uzdržava.

Koliko traje deblokiranje računa

Deblokiranje računa traje sve dok se dug u cijelosti ne podmiri. Ovršenik treba platiti dug ovrhovoditelju, a kada se podmire sve obveze tada ovrhovoditelj povlači ovrhu sa računa. Može se dogoditi i da ovrhovoditelj i ovršenik dogovore neku vrstu otplate duga, te ovrhovoditelj na temelju toga skida ovrhu sa računa. Čim se postigne dogovor ili ovršenik otplati dug, ovrha se skida s računa.

Kako izbjeći ovrhu

Ako znate da vam prijeti ovrha jer već neko vrijeme ne možete podmiriti neke obveze, tada možete tražiti riješenje u dogovoru s firmom kojoj ste dužni platiti račun. Možete probati dogovoriti plan otplate duga ili ga otplatiti u cijelosti. Pokušajte skupiti novac, posuditi pozajmicu ili zajam, te riješiti taj problem. Lakše je plaćati kasnije ratu zajma nego imati ovrhu nad računom.Svakako ćete ovrhu izbjeći ukoliko plaćate svoje obveze na vrijeme, a ako do toga ipak dođe, uvijek postoji neko riješenje.